Auto-onderhoud: wat je zeker moet weten!

Uw auto tijdig onderhouden is zeer belangrijk, maar waarom precies en wat moet er allemaal gebeuren. Hierbij is veiligheid natuurlijk de belangrijkste factor, gaande van een goede werking van de airbags tot remmen die u op tijd tot stilstand brengen. Na de veiligheid komt er de staat van de auto zelf. U wilt natuurlijk niet ergens stilvallen of s ‘morgens als u naar het werk moet erachter komen dat uw auto niet meer start.

Om de hoeveel tijd moet uw auto op onderhoud?

Ieder merk en model is verschillend, om precies te weten om de hoeveel tijd uw wagen op onderhoud moet, kan u best het boekje met de technische gegevens van uw auto raadplegen. Dit ligt meestal tussen de 15.000 en de 30.000 kilometer. Het boekje van uw auto is zeer belangrijk en houdt u best bij in het vakje aan de passagierskant. De garagist of de persoon die het onderhoud uitvoert, moet in dit boekje alles wat hij gedaan heeft noteren met de datum en kilometerstand erbij. Het boekje is niet alleen belangrijk voor eventuele opvolging, maar ook voor zaken zoals doorverkopen en gebruik maken van de fabrieksgarantie.

Een klein onderhoud of toch maar een groot?

Het klein onderhoud doet u om de 15.000 tot 30.000 kilometer, afhankelijk van uw wagen zoals hierboven vermeld staat. Doch veel mensen doen hun klein onderhoud jaarlijks, bijvoorbeeld net voor dat ze naar de keuring. Hieronder worden een aantal zaken opgesomd, die zeker bij een klein onderhoud aandacht zouden moeten krijgen.

 • Vervanging van de oliefilter.
 • Controle van de koplampen.
 • Controle van de batterij.
 • Controle van de remschijven en de remblokjes.
 • Controle van het oliepeil en de koelvloeistof.
 • Eventuele vervanging van de motorolie. Deze beschermt uw motor tegen corrosie, beperkt de wrijving tussen de onderdelen.

Een groot onderhoud wordt meestal uitgevoerd om de 30.000 kilometer. In een groot onderhoud zitten ook al alle zaken die in een klein onderhoud zitten, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die hiertoe behoren:

 • Vervanging van de pollenfilter, deze houdt een gezonde lucht in de auto in stand.
 • Vervanging van de luchtfilter.
 • Nazicht van de uitlaat.
 • Controle van de banden en de schokdempers. Ze zijn de belangrijkste onderdelen bij het remmen en zorgen immers ook voor een goede wegligging.
 • Vervanging van de bougies.

Wat kost een onderhoud van uw auto nu eigenlijk?

Een klein onderhoud van uw wagen kost ongeveer tussen de 50 en de 500 euro, geheel afhankelijk van het bouwjaar, het merk en van hoe intensief u uw auto gebruikt. Voor een groot onderhoud mag u toch al snel het driedubbele tellen. Het is nooit slecht om offertes te vragen voor het onderhoud en de prijzen met andere plaatsen te vergelijken. Moet u ooit in discussie geraken met uw garagist, weet dan dat u beroep kan doen op uw rechtsbijstandsverzekering voor uw rechten te verdedigen bij juridische geschillen.

Waar kan u het best gaan voor het onderhoud van uw auto?

U mag als eigenaar uw auto laten onderhouden waar u dat verkiest. Dit is volgens de wet van 2002, die later in 2010 uitgebreid werd. Hierdoor zijn autofabrikanten verplicht om de technische informatie over hun merk en modellen vrij te geven voor zelfstandige ondernemers. Dit betekent dat u zelfs in de periode dat u nog fabrieksgarantie heeft, u niet verplicht bent om naar een erkende merkgarage te gaan. De merkgarage zal in de meeste gevallen wel beter op de hoogte zijn van de technische aspecten van uw auto, maar hoogst waarschijnlijk ook iets duurder.

Het is dus zeer noodzakelijk dat u uw wagen tijdig op onderhoud doet en dit ook nauwkeurig opvolgt. Als u dit doet, dan bespaart u gegarandeerd een hoop geld, ook al merkt u dit niet zichtbaar. Door tijdig remblokjes te vervangen bijvoorbeeld, voorkomt u dat uw remschijven beschadigd raken. Als dat zou gebeuren, zou de reparatie u al snel 400 euro meer kunnen kosten. Het is ook zo, dat een goed onderhouden auto minder brandstof verbruik, omdat alles soepeler verloopt en properder is.